De New Belgica

In 1897 voer de 19de-eeuwse stoomdriemaster Belgica met ’s werelds eerste wetenschappelijke winterexpeditie, onder leiding van poolverkenner Adrien de Gerlache, naar Antarctica en werd een van Belgiës meest iconische schepen. Het schip zat 13 maanden in het ijs vast, en keerde terug met een belangrijke verzameling wetenschappelijke gegevens en de eerste jaarcyclus met observaties van Antarctica — onder de bemanning bevond zich Roald Amundsen, die later als eerste man de Zuidpool zou bereiken.

De Belgica was 35,97 m lang met een grootspant van 7,62 m en een vaardiepte van 4,11 m. Ze had een barktuigage, maar benevens zeilen werd ze door een stoommotor van 35 pk aangedreven.

In 1916 werd ze tot een passagiers- en cargoschip omgebouwd en bediende, onder de naam Isfjord, Spitsbergen vanop het Noorse vasteland. Twee jaar later werd ze een fabrieksschip en in 1940 werd ze door de Britten opgeëist en als depotschip gebruikt, maar moest tot zinken gebracht worden toen de Frans-Britse genie Harstad evacueerde.

www.newbelgica.org

Created by Pixular