Schepen

De Medway Queen

De in 1924 te water gelaten raderstoomboot Medway Queen werd een geliefde plezierboot op de Medway-rivier in Kent. Bij de uitbraak van de oorlog in 1939 werd ze door de Royal Navy opgeëist en tot mijnenveger omgebouwd, en maakte zevenmaal onder zware beschietingen de oversteek naar de stranden van Duinkerke. Ze redde 7000 Britse en Franse soldaten en verdiende de titel Heldin van Duinkerke.
Lees meer

De New Belgica

In 1897 voer de 19de-eeuwse stoomdriemaster Belgica met ’s werelds eerste wetenschappelijke winterexpeditie, onder leiding van poolverkenner Adrien de Gerlache, naar Antarctica en werd een van Belgiës meest iconische schepen. Het schip zat 13 maanden in het ijs vast, en keerde terug met een belangrijke verzameling wetenschappelijke gegevens en de eerste jaarcyclus met observaties van Antarctica — onder de bemanning bevond zich Roald Amundsen, die later als eerste man de Zuidpool zou bereiken.
Lees meer

Le Jean Bart

Jean Bart was een der grootste boekaniers van Lodewijk XIV, en dus is het gepast dat zijn naam geschonken werd aan een voorbeeld op ware grootte van een 17de-eeuws oorlogsschip van topklasse, dat de publiekstrekker zal zijn van een actief museum en amusementspark te Grevelingen bij Duinkerke. Toen de Zonnekoning in 1661 de troon besteeg, bestond de Franse zeemacht uit slechts acht deugdelijke schepen, maar tegen 1677 was dit onder leiding van zijn briljante minister Jean-Baptiste Colbert tot 270 gestegen, en Frankrijk was een grote zeemacht geworden.
Lees meer

Created by Pixular